Oude computer: containerpark of hergebruik?

Heb je nog ooit gerief op zolder liggen en je wil er vanaf? Een goede suggestie: ga ermee naar een containerpark in je buurt. Op die manier kunnen de grondstoffen en materialen die erin zitten professioneel worden verwerkt een groot deel kan worden hergebruikt. Daarmee zorg je meteen voor een proper milieu. Maar we hebben misschien nog wel een betere tip. Heb je er aan gedacht dat die zaken misschien nog kunnen dienen? Er zijn misschien een aantal leuke invalshoeken waar je nog niet hebt bij stilgestaan. We geven op onze website graag een overzicht van wat je nog met je oude rommel kan doen.  Zie je dat niet zitten? Dan kan je nog altijd mee tot aan het containerpark gaan. Je vindt het uurrooster per containerpark terug op onze website.

Hoe oude computers en computeronderdelen hergebruiken

De meeste moderne huishoudens produceren nogal wat elektronisch afval. Je hebt computers die oud zijn geworden of computers die kapot zijn gegaan. Je hebt oude monitoren. Oude telefoons, oude scanners, oude printers.  In plaats van dingen weg te gooien en nieuwe te kopen, zoals de meeste mensen doen, kunt u uw oude computeronderdelen hergebruiken.

Geef jezelf een gratis opleiding in techniek en elektronica

 • Elektronica uit elkaar halen kan een fantastische manier zijn om te leren. Als je kinderen in huis hebt, kan het heel leerzaam zijn om samen oude apparatuur uit elkaar te halen.
 • Wanneer je dit doet, zorg er dan eerst voor dat je weet of er gevaarlijke onderdelen in de apparatuur zitten. Oude TV’s hebben bijvoorbeeld de beeldbuis en airconditioners kunnen freon bevatten. Dat gezegd hebbende, de meeste soorten elektronica, zoals computers, laptops, printers enzovoort zijn volkomen veilig. Google maar eens als je het niet zeker weet.
 • Als je het uit elkaar haalt, probeer dan uit te zoeken wat elk onderdeel doet. Zie het als een onderzoek en een leerervaring.

Hergebruik losse onderdelen

Zelfs als een apparaat stuk gaat, betekent dat nog niet dat alles binnenin nutteloos is. Een afgedankte computer kan je uiteraard kwijt op het containerpark in je buurt. Maar  een defecte computer wil nog niet zeggen dat alle onderdelen ervan volledig verloren zijn.

 • Bijvoorbeeld, stel uw computer gaat kapot. In plaats van hem gewoon weg te gooien, maak hem open.
 • Is de harde schijf nog goed? Zo ja, dan zijn er soms mogelijkheden om er externe harde schijf van maken. Google en Youtube zijn daarvoor je beste vriend. Is het RAM geheugen nog goed? U kunt het gewoon loskoppelen en in een andere computer gebruiken. Heb je een geluidskaart of grafische kaart hebt die niet op het het moederbord is bevestigd? U kunt die misschien ook op andere computers gebruiken.
 • Als je niet weet hoe je individuele onderdelen moet identificeren en verwijderen, kan dit een fantastische leerervaring zijn.

Een nieuwe bouwen

 • Een andere manier waarop je oude onderdelen kunt hergebruiken is door een nieuwe computer te bouwen. Dat klopt – je kunt je oude computer vanaf nul opbouwen, met oude onderdelen.
 • Er zijn veel boeken die je kunnen leren hoe je dit moet doen, waaronder een paar “For Dummies” boeken. Je eigen computer bouwen klinkt moeilijk, maar is eigenlijk gewoon een kwestie van de juiste onderdelen samenstellen. Een 15-jarige kan het al.

Printers en inkt

 • Wat doe je als de printerinkt op is? Veel mensen kopen gewoon een nieuw inktpatroon. Het oude belandt dan op het containerpark.
 • Er zijn mensen die hun patronen opnieuw laten vullen door een printerbedrijf. Dat is wat printerbedrijven willen dat u doet – ze kunnen een mooi bedrag in rekening brengen voor het hervullen van uw inktpatronen.
 • Wist u dat u uw inktpatronen ook zelf kunt bijvullen? Op het internet zijn kits te koop waarmee u uw inktpatroon met nieuwe inkt kunt vullen. Dus gooi die inktpatronen niet weg, maar hergebruik ze door ze opnieuw te vullen.

Elektronische apparatuur is vaak veel langer goed dan je denkt. Hergebruik, hergebruik en leer van uw oude digitale apparatuur! Uiteraard ben je overal welkom op het containerpark, van Aartselaar tot Lochristi, van Middelkerke tot Zottegem. Je kan er  altijd een afgedankte computer en randapparatuur afleveren. Met kleinere apparatuur kan je ook in een RecyclePunt terecht. Toch is het beter voor het milieu om eerst eens goed na te denken of er toch nog een aantal zaken bruikbaar zijn.