In België zijn er een aantal organisaties die zich bezighouden met de verwerking en recyclage van afval. Hieronder volgt een overzicht van een aantal organisaties en een beschrijving van hun taken en verantwoordelijkheden:
- Fost Plus: dit is een overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor de verwerking en recyclage van verpakkingsafval in België. Zij zorgen ervoor dat verpakkingsafval op de juiste manier wordt verwerkt en gerecycled en dat producenten van verpakkingsafval hierbij betrokken worden.
- Val-I-Pac: verwerking van verpakkingsafval in Vlaanderen. Zij werken samen met producenten, verzamelaars en verwerkers van verpakkingsafval om ervoor te zorgen dat dit op een duurzame manier verwerkt en gerecycled wordt.
- Be-Cube: verwerking en recyclage van afval in de regio Brussel. Zij werken samen met lokale overheden en afvalverwerkers om ervoor te zorgen dat afval op een duurzame manier verwerkt en gerecycled wordt.
- Recupel: verwerking en recyclage van elektrische en elektronische apparaten in België. Zij zorgen ervoor dat deze apparaten op een verantwoorde manier verwerkt en gerecycled worden en dat producenten van deze apparaten hierbij betrokken worden.
- Febelauto: verwerking en recyclage van vervuilde olie en andere vervuilde stoffen uit auto’s en andere voertuigen. Zij zorgen ervoor dat deze stoffen op een verantwoorde manier verwerkt en gerecycled worden.
- Nog een organisatie die zich bezighoudt met de verwerking en recyclage van afval in België is Bebat. Dit is een organisatie die zich specifiek bezighoudt met de verwerking en recyclage van batterijen en accumulatoren. Zij zorgen ervoor dat deze producten op een verantwoorde manier verwerkt en gerecycled worden en dat producenten van deze producten hierbij betrokken worden.
- Ovam: dit is een Vlaamse overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor de verwerking en recyclage van afval en grondstoffen in Vlaanderen. Zij werken samen met andere partijen, zoals afvalverwerkers en producenten, om ervoor te zorgen dat afval op een verantwoorde manier verwerkt en gerecycled wordt.
- Eco-Emballages: verwerking en recyclage van verpakkingsafval in Wallonië. Zij werken samen met producenten en verzamelaars van verpakkingsafval om ervoor te zorgen dat dit op een verantwoorde manier verwerkt en gerecycled wordt.
- Recytyre: verwerking en recyclage van banden in België. Zij werken samen met producenten, verzamelaars en verwerkers van banden om ervoor te zorgen dat deze op een verantwoorde manier verwerkt en gerecycled worden. Lees meer over het recyclageproces voor oude banden
- Vereniging voor de verwerking en recyclage van metaal: Verwerking en recyclage van metalen in België. Zij werken samen met producenten, verzamelaars en verwerkers van metalen om ervoor te zorgen dat deze op een verantwoorde manier verwerkt en gerecycled worden.
- Pro-Fede: verwerking en recyclage van vervuilde grond en afval in België. Zij werken samen met producenten, verzamelaars en verwerkers van vervuilde grond en afval om ervoor te zorgen dat dit op een verantwoorde manier verwerkt en gerecycled wordt.
Dit is een overzicht van een aantal organisaties die zich in België bezighouden met de verwerking en recyclage van afval. Elk van deze organisaties heeft zijn eigen taken en verantwoordelijkheden en werkt samen met andere partijen om ervoor te zorgen dat afval op een duurzame manier verwerkt en gerecycled wordt. Als jij meer wilt weten over de verwerking en recyclage van afval in België, dan kun je altijd contact opnemen met één van deze organisaties voor meer info.
Zelf kan jij ook een belangrijke bijdrage leveren aan een beter milieu en een groenere omgeving. Probeer je spullen te hergebruiken in plaats van ze weg te gooien, bespaar op verpakking en koop geen overbodige dingen. Heb je afval of afgedankte spullen? Breng ze naar een containerpark in je gemeente of regio. Waar je ook woont, in Edegem, Beersel of Brasschaat, er is altijd een containerpark of recyclagepark in de buurt. Je helpt het milieu zeker vooruit door te zorgen dat je al je afval goed sorteert. Op die manier kunnen de organisaties die instaan voor de verwerking en recyclage van afval het restafval maximaal verwerken. Grondstoffen kunnen worden gerecupereerd en materialen kunnen worden hergebruikt zodat er maar een minimum aan afval moet wordern verbrand.