Huishoudelijke spullen: containerpark of hergebruik?

Dat er containerparken bestaan dat is absoluut een goede zaak. Dingen die niet meer kunnen dienen gooi je niet zomaar in de vuilniszak! Containerparken zorgen ervoor dat het afval gescheiden blijft en dat het door gespecialiseerde firma’s verwerkt kan worden. Op die manier draag jij bij voor een betere leefomgeving.

Wil je naar een containerpark in je buurt? Je vindt op onze website een overzicht wanneer het containerpark open is. Van Gentbrugge tot Diepenbeek, van Poperinge tot Wuustwezel. Alle info kan je netjes nalezen op onze website.

Heb je er ook al eens bij stilgestaan dat er soms andere mogelijkheden zijn. Je hoeft niet noodzakelijk alles weg te werpen. Je kan misschien een andere bestemming vinden voor bepaalde zaken We geven je op onze website een aantal artikelen met een aantal leuke suggesties waarmee je afval kan vermijden. Heel wat plastic verpakkingen en plastic zakjes kunnen nog van dienst zijn voor iets anders. Ook oud beddengoed kan je een tweede leven geven.

Leuke en ongebruikelijke manieren om huishoudelijke spullen te hergebruiken

Soms gaat het bij het hergebruiken van spullen in huis niet om geld besparen of het milieu helpen: soms is het gewoon puur plezier. Het bedenken van nieuwe manieren om oude spullen te gebruiken is een creatief proces dat echt een feest kan zijn. Vooral als het werkt! Dan heb je echt iets dat je kunt aanraken en gebruiken, wat anderen zouden hebben weggegooid.

Hier zijn een paar leuke en ongewone manieren om huishoudelijke artikelen te hergebruiken.

Maak een eigen sproeisysteem

 • Gooi uw oude tuinslangen niet weg in het containerpark, zelfs niet als ze lekken! Sluit in plaats daarvan een uiteinde van de tuinslang af met cement, gesmolten plastic of lijm. Prik vervolgens gaten in de rest van de tuinslang.
 • U hebt nu een automatische tuinsproeier! Leg de slang door uw tuin en zet het water aan. Uw nieuwe tuinsproeier slang zal water door uw tuin spuiten terwijl u nauwelijks een vinger uitsteekt.

 Maak je eigen koelkast magneten

 • In plaats van uw flessendoppen weg te gooien, kunt u ze beter bewaren. Ga naar je lokale kantoorboekhandel of eBay en koop een pakje kleine magneten.
 • Pak dan je flessendoppen en plak de magneet op de achterkant. Gefeliciteerd! Je hebt nu zelfgemaakte koelkastmagneten.
 • Er zijn veel meer dingen die je kunt gebruiken dan alleen flessendoppen. Je creativiteit is de enige beperking.

Maak je eigen onderzetters

 • Heb je oude CD’s liggen die je waarschijnlijk nooit zult gebruiken? In plaats van ze gewoon weg te gooien, waarom maak je er geen unieke onderzetters van?
 • Er zijn vele manieren waarop je dit kunt doen. Je kunt ze overschilderen en dan lamineren. Je kunt het oppervlak van de CD smelten om unieke texturen te creëren. Je kunt het oppervlak van de CD schuren in ongelijke vormen om een interessant effect te creëren.
 • Wees niet bang om te experimenteren – de kans is groot dat je er nog een heleboel hebt liggen.

Maak je eigen lamp

 • Je oude flessen weggooien in de glascontainer of op het containerpark? Dat is zonde als er heel mooie exemplaren tussen zitten.
 • Neem je gebruikte glazen flessen en maak je eigen lamp. Koop in je buurtwinkel een klein lampje dat je in de fles kunt steken. Rijg het erin en zet het aan.
 • Om nog creatiever te worden, kun je een dun laagje verf op de buitenkant aanbrengen om de kleuren van het lampje te veranderen. Je kunt verschillende kleuren gebruiken om een veelkleurig licht te maken dat indruk zal maken op je vrienden.

Dit zijn een paar leuke en creatieve manieren waarop je huishoudelijke artikelen kunt hergebruiken. In tegenstelling tot een lamp of een tuinslang die je koopt, kijk je naar deze voorwerpen en weet je dat JIJ ze gemaakt hebt. Je kunt je creativiteit uiten en tegelijkertijd de trots voelen die je krijgt als je iets nieuws maakt.