Plastiek zakjes: naar het containerpark of hergebruiken?

Afgedankte spullen naar het containerpark brengen is sowieso een goed plan. Op die manier kan je het milieu vooruithelpen. Waardevolle materialen die nog in het afval zitten kunnen op die manier worden gerecycleerd. Om die reden vind je ook de dienstregeling van de verschillende containerparken op onze website, van Roeselare tot Haaltert en van Zonhoven tot Kapellen.

Heb je er al eens over nagedacht dat het vaak ook mogelijk is om je oude spullen nog een tweede leven te geven? In een aantal artikelen overlopen we op onze website interessante en soms leuke en originele mogelijkheden om dingen toch te blijven gebruiken. Dat spaart uit op afval.

Creatieve manieren om plastic zakjes te hergebruiken

Plastic tassen zijn een van de grootste veroorzakers van milieuschade. Elk jaar worden er naar verluidt alleen al in de Verenigde Staten 380 miljard gebruikt. Wereldwijde schattingen schatten het aantal plastic tassen dat elk jaar wordt gebruikt op bijna een biljoen. Met andere woorden, elke minuut worden er ongeveer een miljoen plastic tassen gebruikt en weggegooid.

De schade aan het milieu is kolossaal. Ten eerste zijn ze niet biologisch afbreekbaar. Ze breken nooit af. Ze blijven daar gewoon liggen. Ze nemen ruimte in en lekken schadelijke chemicaliën. Als ze in het wild of zeeleven terechtkomen, stikken de dieren vaak. Schildpadden, bijvoorbeeld, kunnen plastic zakken verwarren met kwallen. Ze proberen ze op te eten, en sterven dan als de plastic zakken uitzetten in hun maag.

Om een lang verhaal kort te maken: het weggooien van plastic zakken is slecht en draagt bij aan een enorm wereldwijd probleem. Gelukkig worden er nu in supermarkten en winkels geen plastic tasjes meer gegeven. Dat is al grote stap vooruit.

Je kan met plastic restafval terecht in het containerpark. Dan kan het worden gerecycleerd. Dat is beter, maar nog steeds niet de ideale optie. Recyclage gebruikt veel energie en produceert op zichzelf ook schadelijke chemische reststoffen. In plaats daarvan is het hergebruiken van uw plastic zakken misschien wel de eerste en beste manier om het milieu te helpen – en tegelijkertijd geld te besparen.

Hier zijn een paar manieren waarop u uw plastic zak kunt hergebruiken.

Gebruik het als een vuilniszak

  • Gebruik het in uw keuken, in uw slaapkamers of in de badkamer als een vuilniszak. Zijn ze vol? Leeg ze dan in uw vuilnisemmer.
  • Op deze manier hoeft u geen vuilniszakken te kopen. U kunt zelfs elke zak blijven hergebruiken tot hij scheurt. Een andere mogelijkheid is dat u elke zak één keer gebruikt en dan weggooit. De kans is groot dat u nooit zonder vuilniszakken komt te zitten.

Hondenpoepzakjes

  • In plaats van hondenpoepzakjes  te kopen in de supermarkt gebruik je gewoon een oud plastiek zakje .
  • Spaar uw plastic zakjes op. Als u veel zakjes verzamelt, is dit een fantastische manier om ze te gebruiken.

Gebruik het om bladeren te verzamelen

  • Gebruikt u bladzakken om uw tuin te helpen beheren? In plaats van andere zakken te gebruiken, waarom niet gewoon uw bestaande plastic zakken gebruiken?

Als een hulpmiddel voor voedsel opslag

  • Veel voedingsmiddelen zijn ongelooflijk rommelig om te bewaren. Bloem bijvoorbeeld kan overal in terecht komen als je het eenmaal hebt geopend.
  • Als u ooit  specerijen of bloem moet bewaren, kunt u het gemakkelijk in een plastic zak doen en de bovenkant dichtdraaien.

Verscheur het voor verpakking

  • Verscheur uw gebruikte plastic zakken en gebruik ze als verpakking. In plaats van krantenpapier te gebruiken of noppenfolie te kopen, verzamelt u gewoon uw oude plastic zakken en verfrommelt u ze.

Zoals u ziet, zijn er veel manieren om oude plastic zakken te gebruiken. Het beste voor het milieu is natuurlijk om zoveel mogelijk uw eigen zakken te gebruiken. Maar als u toch plastic zakken hebt verzameld, gooi ze dan niet weg – maar hergebruik ze. Niet alleen plastic zakken kunnen hergebruikt worden. Er zijn ook heel wat creatieve manieren om ander plastic afval te hergebruiken.