Plastic verpakkingen weggooien of hergebruiken

Zet je in je huis nog met oude rommel waar je vanaf wil? Je kan dan proberen om er nog een nieuwe bestemming voor te vinden. Op die manier komt het niet bij het huisvuil terecht En moet er ook niet gerecycleerd worden. We geven je op onze website een aantal tips mee hoe je zaken toch nog kan blijven gebruiken.

Zie je er echt geen doen aan? Dan kan je uiteraard altijd nog naar het containerpark. Van Essen tot Kuurne, van Maasmechelen tot Wetteren, overal kan je plastic verpakkingen naar het recyclagepark brengen.

Op welk tijdstip je daar terecht kan met de rest vind je terug op onze website. Maar lees toch ook eens de tips hieronder. Misschien zit er wat inspiratie tussen waardoor je afval kan vermijden.

Gemakkelijke manieren om plastic verpakking te hergebruiken

Verpakkingen in plastiek krijg je nog altijd mee in de supermarkt, bij de slager of groentewinkel. Zakjes in plastic zijn al een tijdlang verboden en worden vervangen door papieren draagtasjes. Maar voedingswaren worden nog altijd meegegeven in plastic potjes en doosjes. Er zijn wel supermarkten die zonder plastic verpakking werken.

Plastic doosjes zijn heel gemakkelijk te hergebruiken. Waarom? Omdat ze maar voor één reden zijn gemaakt: om dingen in te bewaren. Zelfs als hun oorspronkelijke doel voorbij is, zijn er vaak nog manieren om de vorm en grootte van de doos voor nieuwe doeleinden te gebruiken.

Is het niet vreemd dat we allerlei plastic bewaardozen kopen en tegelijkertijd perfect bruikbare plastic doosjes en potjes van voedingswaren gewoon gaan weggooien op het containerpark?

Hier zijn een paar voorbeelden. In het algemeen geldt: voordat u een plastic doos weggooit, moet u zich afvragen: Is er een andere manier waarop ik dit kan gebruiken?

Diepvrieszakjes hergebruiken

 • De meeste huishoudens gebruiken veel diepvrieszakjes. Ze worden voornamelijk gebruikt om voedsel in te bewaren.
 • Maar als een diepvrieszakje eenmaal is gebruikt, gooien de meeste mensen het gewoon weg. Ze zijn tenslotte goedkoop. Maar goedkoop of niet, het weggooien van deze zakjes is nog steeds schadelijk voor het milieu.
 • In plaats daarvan zijn er een paar verschillende manieren waarop je ze kunt hergebruiken.
 • Ten eerste kunt u deze zakjes gebruiken om batterijen in te bewaren. In plaats van uw AA-batterijen overal te laten rondslingeren, kunt u ze allemaal in diepvireszakjes bewaren.
 • U kunt ze gebruiken om postzegels in te bewaren. Als u uw postzegels voortdurend kwijt bent, kunt u ze gemakkelijk allemaal op één plaats opbergen.
 • Hetzelfde kunt u doen met kortingsbonnen. In plaats van ze op een stapel te leggen, die weg kan waaien, doe je ze in een zip lock zakje.

Grotere dozen

 • Door hun vorm en grootte perfect voor het opbergen van een heleboel dingen.
 • Je kunt ze gebruiken om wenskaarten in te bewaren. In plaats van overal verjaardagskaarten of kerstkaarten in lades bij te houden , kun je één schoenendoos gebruiken om deze kaarten in te bewaren.
 • Je kunt deze dozen gebruiken om bandjes in te bewaren. Bijvoorbeeld oude cassettebandjes, oude videobanden, zelfs cd’s, dvd’s en videogames.
 • U kunt schoenendozen gebruiken om klein speelgoed in te bewaren. Bijvoorbeeld, de Barbie en Ken poppen van uw kind of GI Joe speelgoed kan gemakkelijk worden georganiseerd in gebruikte plastic dozen.

Kleinere dozen

 • Hoe zit het met kleinere dozen, zoals oude kleurpotloden dozen of potlood dozen?
 • Een van de beste manieren om deze dozen te gebruiken is om de bovenste laag eraf te snijden. Met andere woorden, leg de doos plat op een oppervlak en snij dan de brede bovenlaag van de doos af.
 • U kunt dit nu gebruiken als kruiden opbergdoosje. Als u kleine pakjes specerijen of kleine pakjes suiker of ander keukengerei heeft, kan dit echt van pas komen. In plaats van ze overal te laten rondslingeren, kun je ze nu in dit kleine doosje opbergen.
 • U kunt ook gewoon drie zijden van de doos afsnijden en een doos hebben die open en dicht kan. Dat is perfect voor coupons, postzegels of ander klein papier. Zo kunt u er gemakkelijk bij en loopt u niet het risico dat het wegwaait.
 • U kunt het ook gebruiken om visitekaartjes in te bewaren.

Als je twijfelt, vraag jezelf dan af: is er een manier waarop ik deze doos kan hergebruiken? Dozen in alle mogelijke vormen zijn zeer geschikt voor hergebruik, omdat ze zo goed doen waarvoor ze ontworpen zijn.