Beddengoed, handdoeken en lakens hergebruiken

Als we met zijn allen zorgen voor het milieu heeft dat op termijn absoluut positieve gevolgen. We zorgen met z’n allen dagelijks voor heel wat afval. Een deel daarvan belandt bij het brandbaar. De rest wordt maximaal gerecycleerd. Maar soms is er ook nog een andere mogelijkheid. In plaats van sommige dingen weg te gooien kunnen ze toch nog dienen. Wat bijvoorbeeld met oude handdoeken of lakens?  Lees zeker onderstaande suggesties.  Voor een hele reeks van materialen en producten hebben we onze website suggesties voor hergebruik. Lukt het je niet om deze toe te passen? Kijk dan op onze website voor de openingsuren van het containerpark in jouw gemeente of stad.  Op die manier zet je ook maximum in op recyclage en help je de natuur vooruit.

Beddengoed, handdoeken en lakens: gooi ze niet zomaar weg!

Linnengoed, handdoeken en lakens worden onvermijdelijk oud en moeten worden weggegooid. Maar niet zo snel – Het is niet omdat u er niet op wilt slapen of het niet wilt gebruiken na het douchen dat het geen andere toepassingen heeft. Je moet het niet meteen in het containerpark bij het oud textiel gooien. In feite kunnen beddengoed, handdoeken en lakens vaak voor veel verschillende dingen worden gebruikt.

Hier zijn slechts enkele manieren waarop u gebruik kunt maken van uw oude lakens, handdoeken en linnengoed.

Maak er zakdoeken en servetten van

 • Zakdoeken zijn niet goedkoop. Papieren servetten zijn goedkoop, maar moeten na een keer gebruiken worden weggegooid. Na verloop van tijd kunnen de kosten oplopen.
 • In plaats van een mand vol zakdoeken te kopen, kunt u van uw oude lakens en linnengoed ook gewoon zakdoeken maken. Knip ze in vierkantjes, gooi ze in de wasmachine en klaar is Kees!
 • Deze kunnen fantastisch zijn voor je komende BBQ, of je kunt ze gewoon in huis gebruiken in plaats van zakdoeken of servetten. Vaak kun je ze zelfs blijven hergebruiken tot ze te vuil worden, en ze dan weggooien.

Gebruik ze om kleding te repareren

 • Vaak als je kleding repareert, heb je afvalmateriaal nodig.
 • Bijvoorbeeld, zwarte lakens zouden perfect zijn voor het repareren van zwarte kleding.
 • Houd een paar restjes bij de hand om gaten en scheuren in kleding te repareren.

Maak van handdoeken dweilen

 • In plaats van oude handdoeken weg te gooien, snijdt u ze in een paar kleinere stukken en gebruikt u ze om de badkamer of keukenvloer te vegen.
 • Het is zonde om hier nieuwe handdoeken voor te gebruiken. In plaats daarvan, geef je oude handdoeken een andere bestemming door er dweilen van te maken.

Gebruik ze om naailes te geven

 • Als je kinderen hebt, is naaien waarschijnlijk een vaardigheid die je ze wilt leren.
 • Of het nu jongens of meisjes zijn, het op zijn minst kunnen repareren van basis kleding is een basis levensvaardigheid.
 • Om ze dat te leren, heb je een heleboel restmateriaal nodig. Een van de beste plaatsen om aan dit soort afvalmateriaal te komen is van linnengoed, handdoeken en lakens.
 • Knip deze oude materialen in stukken en gebruik ze als lesmateriaal om je kinderen te onderwijzen.

 Zelfgemaakt Speelgoed

 • U kunt ook linnengoed, handdoeken en lakens gebruiken om zelfgemaakt speelgoed te maken.
 • Je kunt bijvoorbeeld een bos versnipperd linnengoed in een stuk handdoek wikkelen, het opnaaien en je hebt een zachte zelfgemaakte bal. Je kunt er met je kinderen mee spelen, of je kunt het gebruiken als speeltje voor je puppy.

Ga creatief aan de slag! Linnengoed, handdoeken en lakens zijn zeer veelzijdig. Er zou geen reden moeten zijn om linnengoed of handdoeken weg te gooien, vooral omdat elk huishouden in de eerste plaats niet veel gebruikt linnengoed en handdoeken genereert. Weet je er toch geen weg mee? Dan kan je er vanaf geraken via een huis-aan-huis ophaling of in het containerpark van je woongebied.