Matrassen selectief ophalen

- 1

De selectieve inzameling van matrassen heeft een voorgeschiedenis van vele jaren van gesprekken en onderhandelingen tussen de VVSG/Interafval, de OVAM en de matrasproducenten verenigd in Valumat. In 2020 komt er eindelijk een stroomversnelling die in het najaar leidt tot een overeenkomst.

Op 1 januari 2021 wordt de aanvaardingsplicht een feit. Inwoners betalen bij de aankoop van een matras een milieubijdrage voor de inzameling en verwerking ervan. Afgedankte matrassen worden gratis aanvaard en selectief ingezameld voor recyclage.

Om gemeenten en afvalintercommunales de tijd te geven om de contracten met Valumat af te sluiten en de praktische werking op de recyclageparken uit te rollen, keurt Vlaams minister Zuhal Demir een gedoogbeleid goed tot 30 juni 2021. Tot dan kunnen recyclageparken die nog geen werking hebben voor de selectieve inzameling, de matrassen afvoeren samen met het grofvuil.

Vanaf 1 januari 2021 start de gratis aanvaarding van afgedankte matrassen op recyclageparken.

Bron: interafval jaarbericht 2020

Recyclage is belangrijk. Je kan helpen om het afval zo goed mogelijk te verwerken. Breng je het naar het containerpark van Torhout, Mechelen, Aalst of Tongeren? Werp alles in de juiste container. Hoe minder er bij het brandbaar belandt hoe meer er kan worden gerecycleerd.