Hergebruik van afvalwater in Frankrijk

Veolia lanceert een nooit eerder vertoond programma voor hergebruik van afvalwater in Frankrijk

Het initiatief beoogt de ontwikkeling van hergebruik van afvalwater in alle compatibele afvalwaterzuiveringsinstallaties waarbij door Veolia compacte afvalwaterrecyclingunits worden geïnstalleerd. Deze baanbrekende circulaire economie-aanpak zal helpen om de technologie voor hergebruik van afvalwater in Frankrijk op te schalen.

Nu ernstige droogte steeds vaker en acuter wordt in alle delen van het land, zet Veolia zich in om de watervoorraden te helpen beschermen door op grote schaal industriële oplossingen te bieden. De Groep wil hergebruik van afvalwater invoeren in alle waterzuiveringsinstallaties waar de gebruikte volumes voldoende zijn ( = verbruik van meer dan 2.000 m3 drinkwater en/of 5.000 m3 water dat rechtstreeks uit de bron wordt gehaald), door compacte afvalwaterrecyclage-eenheden te installeren.

Stappenplan

In eerste instantie zal het gerecycleerde afvalwater het drinkwater vervangen dat nodig is voor de werking en het onderhoud van waterzuiveringsinstallaties. Na verloop van tijd, en op voorwaarde dat de nodige vergunningen worden verkregen, kan het gebruik worden uitgebreid tot een aantal industriële en agrarische toepassingen zoals irrigatie en de reiniging van wegen, waardoor landbouwers, gemeenten en industriële klanten hun gebruik van drinkwater te verminderen.

De Groep is bezig met het identificeren van afvalwaterzuiveringsinstallaties die in aanmerking komen voor de installatie van dit systeem, en heeft reeds besloten 30 van deze eenheden te produceren. Het totale potentieel zou kunnen oplopen tot 100 sites, wat neerkomt op een besparing van ongeveer 3 miljoen kubieke meter drinkwater, gelijk aan het
gemiddeld jaarlijks verbruik van een stad met 180.000 inwoners.

Werking van de recyclage-eenheid

De recyclage-eenheid, die door Veolia is ontwikkeld, is een compacte versie van een drinkwaterbehandelingsinstallatie.
Uitgerust met een krachtig tweefasig filtratiesysteem produceert zij water van hoge kwaliteit uit behandeld afvalwater. De compacte unit voldoet aan de technische eisen van industriële locaties en maakt installatie en inbedrijfstelling eenvoudiger en sneller.

In Frankrijk zijn reeds proefinstallaties geïnstalleerd in waterzuiveringsinstallaties in de steden Rodez en Narbonne, waar respectievelijk 18.000 en 15.000 kubieke meter drinkwater per jaar wordt bespaard.

Groot potentieel voor recyclage van water

Pierre Ribaute, CEO van Veolia’s wateractiviteiten in Frankrijk, zegt: “De technologie van hergebruik van behandeld afvalwater heeft een enorm potentieel in Frankrijk, vooral in de context van grondstoffenschaarste en en de steeds ernstiger wordende droogte in het hele land. Bij Veolia geloven we in deze oplossing en we zijn al actief betrokken bij baanbrekende initiatieven zoals het Jourdain-project in de Vendée, onder het beheer van Vendée Eau. Wij hebben nu besloten deze innovatieve aanpak te lanceren in waterzuiveringsinstallaties die wij beheren, om deze veelbelovende oplossing op grote schaal toe te passen”.

De technologie voor gezuiverd afvalwater is beproefd en betrouwbaar en wordt al een aantal jaren in Europa en de rest van de wereld al een aantal jaren. Zij heeft een groot potentieel in Frankrijk, waar het percentage hergebruik van afvalwater momenteel onder 1% ligt. Dankzij haar expertise op het gebied van hergebruik van afvalwater, versnelt Veolia de uitrol van experimenten en proefprojecten voor zowel industrieel als huishoudelijk gebruik, zoals het Jourdain-programma, dat de drinkwatervoorziening van de inwoners van de Vendée in de nabije toekomst veilig zal stellen.

Bron: persbericht www.veolia.com

Over deze website

- 2Je vindt op onze website heel wat informatie rond het thema en recyclage. Voor het milieu is het belangrijk dat we zoveel mogelijk inzetten op recyclage en een circulaire economie.  Heel wat spelers werken wereldwijd werken hier aan mee.