Hergebruiken en recyclen

Als je onze website erop na leest zie je dat er heel wat gebeurd rond afvalverwerking. We creëren met z’n allen dagelijks heel wat restafval. Er wordt maximum ingezet op recyclage door verschillende diensten. Gespecialiseerde firma’s leggen zich toe op de verwerking van onze overschot en het terugwinnen van materialen die nog hergebruikt kunnen worden. Dat is uiteraard een goede zaak.

Er zijn een paar eenvoudige manieren om onze afvalberg te verminderen: minder consumeren, hergebruiken en recycleren.

Minder kopen is minder weggooien

Restafval vermijden is niet alleen een kwestie van maximaal inzetten op recyclage We kunnen als consumenten onze invloed hebben op de hoeveelheid brandbaar restafval. Een eerste manier is natuurlijk om minder spullen te kopen. Vooral dan verpakkingen te vermijden die slecht zijn voor het milieu. Wat je vandaag niet koopt moet je morgen niet wegsmijten

Gebruikte spullen weggeven of verkopen

heb je toch zaken in je huis, tuinhuis, garage of zolder waarmee je niets meer kan aanvangen? Dan kunnen ze misschien wel nog perfect dienen voor iemand anders Ze hebben misschien nog een zekere waarde en je kon ze nog verkopen via een tweedehands site. Misschien kan je er nog vrienden of familie plezier meedoen? En mogelijkerwijs zijn ze ook welkom in de kringloopwinkel.

Creatief hergebruiken van oude spullen

Je kan ook eens kijken of er geen alternatief gebruik mogelijk is voor die spullen. Toegegeven, het is moeilijk om voor alle afgedankte materiaal een nieuwe bestemming te vinden. Toch zijn er wel wat creatieve mogelijkheden. Je vindt op onze website een aantal tips en suggesties waarmee je aan de slag kan gaan. Het geeft je de mogelijkheid om je hoeveelheid afval te beperken

Naar het containerpark

kan je met de spullen niets meer aanvangen? Je kan er ook geen vrienden of familie gelukkig mee maken? Dan is het wel tijd om ze naar een containerpark te brengen. het is dan zeer belangrijk om ervoor te zorgen dat alles mooi gesorteerd is. De verschillende containers en bakken die je op een recyclagepark vindt staan er niet zomaar. Elk deel van het afval komt terecht bij een gespecialiseerde firma die het verder verwerkt en die maximaal probeert om de herbruikbare materialen te herwinnen. Om dit zo goed en efficiënt mogelijk te kunnen doen is het dus zeer belangrijk dat je alles op de juiste plaats afgeleverd aan het containerpark.